Karpal tünel sendromu, bir ya da her iki elin ilk üç parmağında görülen ve zamanla ilerleyen bir hastalıktır. El bileğinin ortasında konumlanan ve ilk 3 parmağa doğru dağılan median sinirin bası altında kalması nedeniyle ilgili bölgede uyuşukluk, ağrı ve güçsüzlük görülebilmektedir.
İçindekiler
- Karpal Tünel Sendromu Nedir?
- Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?
- Karpal Tünel Olanlar Ne Yapmalı?
- Karpal Tünel Sendromu Tehlikeli mi?
- Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
- Karpal Tünel Sendromunda Ameliyat Şart mı?
- Karpal Tünel Sendromu Ameliyat Olmazsa Ne olur?
Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Karpal tünel nedir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir; Karpal tünel, bilekte yer alan kirişlerin ve elin ana sinirlerinden birinin geçtiği bir tüneldir. Tünelin içerisindeki basınç çeşitli hastalıklardan (Romatoid artrit vs.), yaralanmalardan, gebelik sırasında sıvı toplanmasından, aşırı kullanmaktan veya tekrarlayıcı hareketlerden sonra artabilir.
Tünelin içindeki sinirin üzerindeki bu basınç artması sıklıkla uyuşukluğun, ağrının ve bozulmuş el fonksiyonunun birlikte seyrettiği bir elektriklenme hissine sebep olur. Bu şikayetler altındaki hastalık, karpal tünel sendromu olarak adlandırılır.
Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?
Çeşitli hastalıklar ve anatomik değişimlere bağlı olarak el bileği bölgesinde median sinirin baskı altına girmesi sonucu karpal tünel sendromu yaşanabilir. Sinirin üzerindeki bu baskı genellikle o bölgenin bağ dokusundaki ödemden ve kan akışının kesintiye uğramasından dolayı ortaya çıkıyor olabilir.
Kanal içerisindeki basıncın artması için genel olarak genetik yatkınlık, el bileğinde tekrarlayan hareketler, obezite, romatizmal rahatsızlıklar ve hamilelik dönemi önemli risk faktörleri arasında yer alır. Karpal tünel sendromu kadınlarda erkeklere göre daha sık olarak görülen bir hastalıktır.
Seyri esnasında karpal tünel sendromunun oluşması ile ilişkili olarak görülen pek çok hastalık vardır;
- Diyabet
- Tiroid bezi hastalıkları
- Hamilelik ve menopoz dönemlerinde yaşanabilen vücudun aşırı sıvı tutması (sıvı retansiyonu)
- Hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği
- Bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücre ve dokularda tahribata neden olduğu otoimmün hastalıklar
- El bileğinde meydana gelmiş travmalar
Karpal Tünel Olanlar Ne Yapmalı?
Karpal tünel sendromu yaşayan ve aşırı şikayetleri olan kişilerde ameliyat yapılamıyorsa tedavi olarak el ve el bileğini zorlayan hareketleri yapmamalılar, el bileğini dinlendirmek için istirahat ateli takmak, tuz ve su alımı ile kiloyu kontrol altında tutmak, el bileği egzersizleri yapmak gibi yöntemler kullanılabilir.
Karpal Tünel Sendromu Tehlikeli mi?
Karpal tünel sendromu teşhisi ve tedavisinde geç kalınan vakalarda hastanın yaşam kalitesinde ciddi düşüşler görülmektedir. Uzun süre tedavi edilmeyen karpal tünel sendromu neticesinde parmaklarda kalıcı his kaybı ve elde güç kayıpları yaşanabilmektedir.
Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren bir rahatsızlıktır. El bileğinin ortasında yer alan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin bası altında kalması neticesinde ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle semptom vermektedir.
Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Karpal tünel sendromu tedavisi için bölgesel ağrı kesici ve ödem çözücü jellerin kullanılması yararlı olabilir. Bununla birlikte sadece gece kullanılacak olan el-bilek atelleri ile sinir çevresine kortikosteroid enjeksiyonları oldukça güvenli ve etkin şekilde tedavi sağlar.
Karpal Tünel Sendromunda Ameliyat Şart mı?
Cerrahi veya cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edilebilen karpal tünel sendromunda tedavi, hastalığın hangi aşamada olduğu anlaşıldıktan sonra planlanmaktadır. Çünkü her karpal tünel sendromu hastasının ameliyat olmasına ihtiyaç yoktur.
Karpal Tünel Sendromu Ameliyat Olmazsa Ne olur?
Lokal ya da sedasyonla, avuç içerisinden bileğe uzanan kesiyle sinir sıkışmasına müdahale edilebilir. Tedavi edilmezse, önemsenmeyen sinir sıkışmaları felç riskini artırabilir ve doğru zamanda müdahale gerçekleşmezse kas atrofisi gelişir ve o bölgedeki kas çalışması minimalize olacağından kas erimesine sebep olabilir. Bazı vakalarda elin atele alınması ve antienflamatuar ilaçlar sorunu çözecektir. Eğer bu tedavi işe yaramazsa cerrahi müdahale gerekebilir.
Ameliyatta cerrah avuç içinin ortasından bileğe doğru bir kesi yapılır. Bunun haricinde azaltılmış izler ile onarım ve endoskopik karpal tünel onarımı metotları da kullanılabilmektedir. Daha sonra basıncı azaltmak amacıyla sinire basınç yapan dokular kesilir.
Ameliyattan sonra pansuman yapılarak ve atel kullanılarak hareket kısıtlanır, böylelikle iyileşme hızlandırılır. Ameliyat izi git gide kaybolur ve zor görünür bir hale gelir.
Karpal tünel ameliyatının sonuçları kısmen rahatsızlığın ne kadardır devam ettiğine ve sinirin ne kadar zarar görmüş olduğuna bağlıdır. Bu yüzden eğer kendinizde karpal tünel sendromu olabileceğini düşünüyorsanız erken dönemde bir doktora başvurmanız iyi bir fikir olabilir.