Diz Protezi

Kıkırdağın yıpranmış olan kısımları ve altında bulunmakta olan kemiğin bir kısmı da dahil olmak üzere çıkarılarak, diz ekleminin normal ekseninin sağlanması ve çeşitli metallerin ekleme yerleştirilmesi durumuna bu isim verilmektedir. Normal diz hareketlerinin taklit edilmesi amacı ile gerçekleştirilmektedir. Diz protezi, iki metal parça ile ve aralarında bulunmakta olan güçlendirilmiş plastik parça ile kaplanmaktadır.

Diz Protezi Nedir?

Diz Protezi Nedir? Diz eklem kıkırdağının aşırı derecede bozulması ile gelişmekte olan ve dizlerde kireçlenme olarak isimlendirilen hastalığın tedavisinde kullanılmakta olan bir yöntemdir. Ameliyat ile ilerlemiş olan hastalıkların dizlerdeki ağrıları azaltıp dizin eski işlevini geri kazanması sağlanmaktadır. Bu ameliyatta diz ekleminin bozulan iç yüzeyleri temizlenmektedir. Uç kısımları ise yöntemin tekniğine uygun olarak çıkarılmaktadır. Yerine ise diz protezi denilmekte olan yapay yüzeyler konulmaktadır. 

Diz protezleri dizi taklit etmekte ve onun görevlerini yerine getirmektedir. Protezin ana kısmı titanyum ya da kobalt – krom metal alaşımından ara kısmı kuvvetlendirilmiş bir tür plastik olan polietilenden oluşmaktadır. Günümüzün teknolojik gelişmeleri ile birlikte protezlerin tasarımı ve kullanılmakta olan maddelerin gelişimi sağlanmaktadır. Bununla birlikte tedaviler daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

diz-protezi-nedir

diz-protezi-tedavisi-hangi-durumlarda-uygulanir

Diz Protezi Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diz Protezi Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır? Diz ekleminde meydana gelmekte olan kireçlenme, radyolojik ve klinik olarak sınıflandırılmaktadır. 1, 2, 3, 4 seviye olarak ayrılmaktadır. 1 ve 2 seviyede bulunmakta olan hastalara ilaç tedavisi ve fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. 3 ve 4 seviyede olan kireçlenme durumunda ise cerrahi yöntemlere başvurulması gerekmektedir çünkü bu durumlarda diğer tedavi yöntemleri yanıt vermemektedir.
Hastaların kireçlenme seviyesi ve yaşı ilerde olduğunda çoğunlukla diz protezi uygulanması gerekmektedir. Diz eklemlerinin artık işlevlerini yerine getiremeyeceği durumlarda da diz protezine başvurulmaktadır. Eğer hastanın günlük yaşamını devam ettiremeyeceği anlaşılır ise bu yöntem uygulanmaktadır.

Diz Protezi Hangi Hastalara Uygulanır?

Diz Protezi Hangi Hastalara Uygulanır? Eklemlerin, düz ve sürtünmenin az olduğu, korunaklı bir biçimde hareket etmesini sağlıklı kıkırdaklar sağlamaktadır. Bu kıkırdaklar herhangi bir hastalık, sakatlık ya da zorlanma ile hasar görmesi çevresinde sorun oluşmasına yol açmaktadır. Aşınmış olan kemiklerin zamanla birbirine daha fazla değmesine neden olmakta ve ağrı artmaktadır. Bu duruma gelindiğinde ise çözüm diz protezi olmaktadır.

Diz Protezi Ömrü Ne Kadardır?

Diz Protezi Ömrü Ne Kadardır? Diz protezini oluşturmakta olan yapılar zaman içerisinde aşınmaktadır. Aşınma sonucunda ise gözle görülmeyecek derecede ufak metal, plastik parçalarına vücudun verdiği cevap ise protezin takıldığı kemikten gevşemesidir. Eğer ameliyat son teknoloji ürünler ile doğru bir şekilde gerçekleştirilir ise 20 yıla yakın süre boyunca kullanılabilmektedir.

diz-protezi-ameliyati-nasil-yapilir

diz-protezi-omru-ne-kadardir

Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Anestezi uygulandıktan sonra dizin ön kısmında kesi açılmaktadır ve diz eklemine ulaşılmaktadır. Diz eklemini oluşturmakta olan uyluk, kaval, diz kapağı kemiklerinin birbirine temas etmekte olan yüzeylerindeki aşınan kıkırdak dokular ince bir kemik tabakası ile birlikte kesip çıkarılmaktadır. Daha sonra ise protez uygulanmaktadır. Ameliyat yaklaşık 1 ile 2 saat civarında sürmektedir. Taburcu olma süresi ise hastadan hastaya değişim göstermektedir ancak genellikle 3 ile 5 gün sürmektedir.

Diz Protezi Ameliyatında Ne Gibi Riskler Vardır?

Diz Protezi Ameliyatında Ne Gibi Riskler Vardır? Birçok risk bulunmakta olduğu söylenebilmektedir. Hastanın da durumuna bağlı olarak hasar oluşma ve komplikasyon gelişme riski bulunmaktadır. Ameliyat sonrası dönemde hastaya oldukça titiz ve dikkatli bakılması gerekmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

on-capraz-baglarin-ameliyati

Ön Çapraz Bağların Ameliyatı

Çapraz bağlar diz ekleminin içinden uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemiğini kısa bir …

Devamını Oku
ayak-ve-ayak-bilegi-cerrahisi

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi

Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortoped…

Devamını Oku
meniskus-yaralanmasi-nedir

Menisküs Yaralanması Nedir?

Menisküs yaralanmaları insan vücudunda genellikle diz bölgesinde görülen ciddi b…

Devamını Oku