Artroskopik Cerrahi

Artroskopik cerrahi, kapalı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyat olarak bilinmektedir. Günümüzde pek çok insanda kalça, diz, ayak bileği, omuz, dirsek, el bileği artroskopileri gerçekleştirilmektedir. Ufak bir kesi sayesinde gerçekleştirilen ameliyatta büyük bir ağrı olmamaktadır. Bir santimetrelik küçük kesiler kullanılmaktadır. Eklemin içi kalem boyunda bir kamera ile görüntülenmektedir. Eski dönemlerde bu yöntem yalnızca teşhis için kullanılmaktaydı. Fakat günümüzde hem teşhis hem de tedavi amacıyla uygulanan bir yöntemdir.

Artroskopi, bir santimetrelik küçük kesiler kullanılarak, eklemlerin içinin kalem boyunda bir kamera ile görüntülenmesidir. Yetmişli yıllarda sadece teşhis amaçlı kullanılırken, günümüzde gelişen teknoloji ve özel aletler sayesinde hem teşhis hem tedavi için kullanılmaktadır. En sık diz eklemi olmak üzere, omuz, ayak bileği, el bileği, dirsek ve kalça eklemini ilgilendiren hastalıkların tedavisinde yaygın kullanım alanı bulmuştur. 

Eklem bölgesini içeren ortopedik hastalıkların kapalı ameliyat yöntemi ile tanısının konulmasını sağlamaktadır. Ayrıca tedavi amacıyla da uygulanan bu yöntemden sonra hasta kısa sürede iyileşebilmektedir. Bunun nedeni ise kesilerin oldukça küçük olmasından kaynaklanmaktadır.

 

artroskopik cerrahi

 

Artroskopik Cerrahi Nedir?

Artroskopik Cerrahi Nedir? Küçük kesilerin açılması ile birlikte eklem bölgesinde hem teşhis hem de tedavi gerçekleştirilmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu kesiler bir santimetre boyutundadır ve işlemin daha rahat bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Ufak bir ağrı ve ufak bir iz ile ameliyat bitirilmektedir. Eklemlerde uygulanan açık yöntemlere kıyasla hastanın hastanede daha az kalmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Genelde sportif yaralanmalar sonucunda uygulandığı bilinmektedir. Fakat günümüzde birçok farklı durumdan dolayı da uygulanabilmektedir. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğu söylenebilmektedir. Modern bir yöntem ile birlikte birçok eklem hastalığının giderilmesini sağladığı da görülmektedir.

Artroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Artroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Kapalı bir ameliyat yöntemidir ve diğer işlemlerde olduğu gibi ameliyathanede gerçekleştirilmektedir. Hastaya anestezi verilmekte ve bölge steril bir hale getirilmektedir. Anestezi ise genel ya da lokal olarak uygulanabilmektedir. İşlem gerçekleştirileceği bölgeye uygulanacak yönteme bağlı olarak oldukça minik kesiler açılmaktadır. Bu kesiler 4-5 mm’lik bir boyuta sahiptir.

Artroskopi, anestezi altında ve ameliyathane şartlarında yapılır. Tanı amaçlı basit girişimler lokal anestezi altında yapılabilir ancak tedavi amaçlı artroskopiler için bölgesel veya genel anestezi kullanılır. Görüntüyü sağlamak için eklemin içi bir sıvı kullanılarak şişirilir, işlem sonunda bu sıvı boşaltılır. Ameliyat sırasında, eklem içindeki yapılar 4-6 kez büyütülerek görüntü sağlanır, böylece ayrıntılı bir tanı imkanı vardır. Kamera, açık cerrahi sırasında kolay ulaşılamayan bölgeleri de görüntüleyebildiği için eksiksiz bir tanı işlemi yapılabilir. Tanısal inceleme tamamlandıktan sonra, eklem içinde saptanan sorunların tedavisi, yine küçük kesilerden yerleştirilen mekanik, motorlu veya termal enerji (radyofrekans veya lazer) aletleri kullanılarak yapılabilir. 

Artroskopi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Artroskopi Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Kapalı ameliyat yöntemlerinden biri olan artroskopi, ortopedik hastalıklar için uygulanan bir yöntemdir. İlk ortaya çıktığı dönemlerde yalnızca teşhis yapılabilmek için kullanılmaktaydı. Fakat ilerleyen yıllarda tedavi için de kullanılmaya başlandı. Tedavi amacıyla kullanılan bu yöntem oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrasında hasta hızlı bir şekilde iyileşmektedir. Bununla birlikte oldukça hafif ağrılar hissetmektedir. Günlük hayatına dönme hızı açık ameliyatlara oranla çok daha kısadır.

Pek çok avantaja sahip olan bu yöntemin süresi ise hastanın durumuna bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Genelde 30 dakika ile 60 dakika arasında sürdüğü gözlemlenmektedir. Fakat süre hastanın durumuna bağlı olarak değişim gösterebilmektedir.

Açılan kesiden eklemin içini görüntüleyen bir kamera gönderilmektedir. Ayrıca eklem, kanül içinden gönderilen özel sıvılar ile basınçlı olarak şişirilmektedir. Bu noktanın şişirilmesinin amacı ise işlemin daha rahat gerçekleştirilebilmesi için uygulanmaktadır. 

Artroskopi Ameliyatı Ne İçin Yapılır?

Artroskopi Ameliyatı Ne İçin Yapılır? Diz, omuz, ayak bileği, kalça gibi eklemlerin içerisinde yer alan sorunlara tanı konulabilmesi için yapılmaktadır. Aynı zamanda tanı koymanın yanında tedavi de bu işlem ile gerçekleştirilebilmektedir. Ortopedik hastalıkların teşhisi ve tedavisinde kullanılan bu yöntem oldukça önemli bir kapalı cerrahi yöntemi olarak da tanımlanabilmektedir.

Eklem hastalıklarına sahip olan bu durumdan şikayetçi olan herkese uygun görüldüğü takdirde uygulanabilmektedir. Cerrahi işlem esnasında büyük kesiler açılmadığından dolayı hasta kısa bir sürede iyileşmekte ve normal hayatına dönebilmektedir. Pek çok avantajı nedeniyle oldukça sık tercih edilmektedir.

Artroskopik cerrahi için en az iki küçük kesi kullanılır, değişik bölgelere ulaşmak için bu kesilerin sayısı artırılabilir. İşlem süresi 20 dakika ile 2 saat arasında değişmektedir. Bazı durumlarda, artroskopik cerrahi, açık cerrahi ile birlikte uygulanabilir. Bu durumlarda, işlemin eklemi ilgilendiren kısmı artroskopi ile yapılır, eklemin dışındaki bölümü ise açık cerrahi ile gerçekleştirilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sinir-sikismasi-nedir-sinir-sikismasi-tedavileri-nelerdir

Sinir Sıkışması Nedir? Sinir Sıkışması Tedavileri Nelerdir?

Sinirler hareket edebilmeyi sağlayan kaslara uyarı iletimini sağlamaktadır. Sinirler …

Devamını Oku
karpal-tunel-sendromu

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu, median sinir üzerindeki baskı ile oluşum göstermektedir. Karpa…

Devamını Oku
total-diz-protezi-ameliyatlari

Total Diz Protezi Ameliyatları

Total diz protezi ameliyatları, aşınmış olan eklem ve yüzlerinin, metal ve poleietile…

Devamını Oku