Eklem Kireçlenmesi Nedir? Eklem Kireçlenmesi Tedavisi

Osteoartit ya da tıp adı ile eklem kireçlenmesi dünya çapında milyonlarca kişinin yaşadığı kronik bir hastalıktır. Kemik dokularını çevreleyen kıkırdak dokunun zamanla aşınması ve yıpranması ile meydana gelen bir sağlık sorunudur. Zaman içinde gidişat kötüleşebilmektedir. Kemikler parçalanmakta ve eklem içerisinde birikmeye başlayabilmektedir. Bu durum vücudun iltihaplanma sürecini ve sonraki ağrı olaylarını ortaya çıkarır. 40 yaş üstü kişilerde görülme sıklığı artmakla birlikte, fiziksel aktivite yapan (ağır cisim taşımak gibi) kişilerde de sık görülmektedir. Eklem kireçlenmesi, eklem hastalığının en büyük nedenidir. Eklem kireçlenmesinden en çok etkilenen eklemlerimiz; kalça, diz, boyun, bel, başparmak eklemleridir.   

Yaş, obezite sorunları, eklemlerin aşırı kullanımı ve genetik yatkınlıklar gibi faktörler ile risk olasılığı önemli ölçüde artar. Egzersiz sırasında kireçlenme ağrısı daha kolay hissedildiği için hastanın dinlenmesi, kendini yormaması ve ağırlık yaptıracak egzersizlerden kaçınması önerilir.   

Eklem Kireçlenmesi Sebepleri Nelerdir?

Kireçlenme, eklemi çevreleyen kıkırdak doku aşındığı zaman ortaya çıkan bir sorundur. Bu doku tamamen aşınırsa, kemikten kemiğe sürtünme düzeyine ulaşacaktır. Obezite, spor yaralanmaları, genetik etkiler, eklemlerin aşırı kullanımı ve yaş kireçlenmeye neden olabilir. İdeal olan kilonuzu korursanız kalçanızda, dizlerinizde ve belinizde meydana gelebilecek kireçlenmenin de önüne geçmiş olursunuz. Bununla birlikte kilo verilmesi eklem kireçlemesi ilerlemesini de önemli düzeyde azaltmaktadır. Egzersiz yaralanmalarında eklem kireçlenmesi gelişme olasılığı oldukça artış göstermektedir.   

Kıkırdakların yapımında genlerden kaynaklı olan bir kalıtsal problem bulunduğundan eklemlerin daha hızlı bir şekilde bozulmasına sebep olabilmektedir. Bununla birlikte bazı eklemler aşırı derecede fazla kullanıldığı zaman kireçlenme riski de bir hayli artmaktadır. Yaş ilerledikçe kireçlenme sorunu yaşama olasılığınızda eş zamanlı şekilde artmaktadır.   

Eklem Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Eklem kireçlenmesi hastalığı oldukça sinsi bir şekilde kendisini göstermektedir. Belirtiler yavaş yavaş gelişmekte ve zaman geçtikçe kötüleşmektedir. Hangi eklem, hangi oranda etkilenmiş ise belirtiler o derece farklılık göstermektedir.    

Kireçlenme Semptomları

Sertlik: Sabahları uyanıldığında ya da uzun bir süre hareketsiz şekilde kalındığında eklem sertliği sorunundan muzdarip olabilirsiniz.   

Ağrı: Eklemlerde hareket esnasında ya da hareket sonrasında hissedilen ağrılar eklem kireçlenmesinin büyük bir habercisi olabilmektedir.   

Hassasiyet: Eklem bölgesinde ya da eklem çevrelerinde hafif bir şekilde baskı uygulandığı zaman o bölgenin hassasiyeti hissedilebilmektedir.   

Gıcırtı Sesleri: Eklemler hareket ettirildiğinde çatırdama ve gıcırdama sesleri duyulabilmektedir.   

Şişkinlik: Eklem bölgelerinde ve çevrelerinde hafif bir şişkinlik görülebilmektedir.   

Eklem Kireçlenmesi Tedavi Yöntemleri

Eklem kireçlenmesi geri dönüşü olmayan bir rahatsızlıktır ancak tedavi ile ağrıyı azaltıp daha iyi hareket edebilir ve hastalığın ilerlemesini önleyebilirsiniz. Doktorunuz ağrınızı hafifletmek için ilaçlara, kremlere ve losyonlara başvurabilir. Eklem çevresindeki kasları güçlendiren ve esnekliği artıran egzersizlere odaklanacağınız bir egzersiz planı geliştirmek için bir fizyoterapist ile birlikte çalışabilirsiniz. Kilo vermek eklemlerdeki stresi azaltmaya yardımcı olur.  

Eklem ağrısını ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olması için reçeteli iltihap önleyici ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği eklem koruma aksesuarları ile birlikte eklemlerinizi daha fazla esneterek ağrıyı artıran egzersizlerin önüne geçebilirsiniz. Eklem içine lokal enjeksiyon da hastalara uygun olan tedavi seçeneklerinden biridir. Diğer yöntemlerin etkisiz kaldığı durumlarda ameliyat da seçeneklerden biridir. Eklem protezi ameliyatı ile hasarlı olan ekleminiz yerine metal ya da plastik parçalar koyulabilmektedir. Osteotomi ile birlikte dizlerin yeniden hizalanması sağlanmaktadır. Yapılan bu operasyon sayesinde vücut ağırlığı, dizin yıpranmış olan kısmından uzaklaştırılmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

prp-tedavisi-nedir-prp-tedavisi-nasil-uygulanir

PRP Tedavisi Nedir? PRP Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Cilt ve hücrelerin yenilenmesi, cilt gençleştirilmesi, ortopedik rahatsızlıkların ted…

Devamını Oku
artroskopik-cerrahi

Artroskopik Cerrahi

Artroskopik cerrahi, kapalı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyat olarak bilinmektedi…

Devamını Oku
fleksor-tendon-yaralanmalari

Fleksör Tendon Yaralanmaları

Parmakların içeri doğru bükülmesini sağlamakta olan kaslara fleksör ismi verilmektedi…

Devamını Oku