Fleksör Tendon Yaralanmaları

Parmakların içeri doğru bükülmesini sağlamakta olan kaslara fleksör ismi verilmektedir. Ön kolda mevcut kaslardan çıkmakta olan kordona benzeyen tendon denmekte olan yapılar ile parmak kemiklerine bağlanmaktadırlar. Fleksör kaslar dirsek ya da ön koldan başlamakta ve kolun orta kısımlarında tendonlara dönüşerek parmak uçlarına uzanmaktadır. Ön kol, el bileği, parmaklarda tendon yaralanmaları meydana gelebilmektedir. Bunlara verilen isimler fleksör tendon yaralanmaları olarak bilinmektedir.

Fleksör tendonlar, elde damar sinir yapıları ile oldukça yakındır. Bundan dolayı da elin iç kısmında oluşan yaralanmalarda fleksör tendonlar ile birlikte damar ve sinir yapılarının yaralanması sıktır. Tendon yaralanmaları meydana geldiğinde tendon uçları birbirinden kasların çekmesi nedeni ile uzaklaşmaktadır. Kesi bölgesinde tendon uçları hemen bulunmayabilmektedir. Böyle bir kesi meydana geldiğinde hasta parmağını bükememektedir.

Fleksör Tendon Nedir?

Fleksör Tendon Nedir? Ön kol kaslarını, parmaklarda bulunan kemikleri ve elin avuç içi tarafındaki başparmağı bağlamakta olan güçlü bağ dokusu yapıları olarak tanımlanmaktadır. Bu tendon bileğin bükülmesine, bardak tutmasına, gömlek iliklemesine neden olabilen bir yapıdır yani günlük aktivitelerin yapılabilmesini sağlamaktadır.
Tendon yaralanmaları ise genellikle elin avuç içi kısmında meydana gelen delici veya kesici cisim yaralanmaları sonucunda oluşum göstermektedir. Yaralanma gerçekleştiğinde ise ağrı, şişlik ve hassasiyet gibi durumların meydana geldiği gözlemlenmektedir.

fleksor-tendon-nedir

fleksor-tendon-yaralanmalari-nasil-olur

Fleksör Tendon Yaralanmaları Nasıl Olur?

Fleksör Tendon Yaralanmaları Nasıl Olur? Tendon ya da kiriş olarak adlandırılan dirsekten ya da ön koldan başlamakta olan ve el bileğine, parmakların kemiklerine kadar uzanan yapıya bu isim verilmektedir. El bileğini ya da parmaklarını büken ya da kaldıran motor üniteler biçiminde hareket göstermektedir. El bileğinin, elin ya da avuç içinin kesilmesi sonucunda meydana gelen bu yaralanmalar, tek başına ya da sinirle, damarla birlikte hasar almaktadır. Gözle görüldüğünde önemli gözükmeyebilmektedir ancak kompleks bir durum oluşabilmektedir. 
Tendonlara zarar verebilecek olarak yaralanmalar arasında ezilme, delici travma, silah ya da ısırılma gibi durumlar yer almaktadır. Parma ucuna alınan darbelerde herhangi bir sorun gözükmemesine rağmen tendonlar hasar alabilmektedir.

Fleksör Tendon Yaralanmaları Belirtileri Nelerdir?

Fleksör Tendon Yaralanmaları Belirtileri Nelerdir? Genellikle ağrı, şişme, hassasiyet ve parmak bükememe gibi durumlar meydana gelmektedir. El kesildiğinde bu basit bir kesi olabilmekte ya da tendonların birinde ya da birkaçında da kesi olabilmektedir. El kesildikten sonra parmakların oynayıp oynamadığına dikkat edilmektedir. 

Fleksör Tendon Yaralanmalarında Teşhis

Fleksör tendon yaralanmalarında teşhis için ilk olarak durumun incelenmesi gerekmektedir. Kesi incelenmekte ve hastanın parmaklarını oynatıp oynatamadığına bakılmaktadır. Aynı zamanda hastanın yaralanma olan bölgesi için bazı görüntüleme yöntemlerine de başvurulması gerekebilmektedir. Belli başlı incelemeler sonucunda ise hastanın durumu hakkında bilgi elde edilerek tedavi sürecine geçilmektedir.

fleksor-tendon-yaralanmalarında-teshis

fleksor-tendon-yaralanmaları-tedavisi

Fleksör Tendon Yaralanmaları Tedavisi

Fleksör tendon yaralanmaları tedavisi için genellikle yaralanma sonrası dönemde fizik tedavi uygulanması gerekmektedir. Eğer fizik tedavi uygulanmasına rağmen hareketlerin sağlanmasına yetersizlik görülür ise tendonun etrafında bulunan yapışıklıklar açılara tekrardan fizik tedaviye başlanmaktadır. Erken dönemde tedavinin gerçekleştirilmesi oldukça büyü bir öneme sahiptir. 

Fleksör Tendon Yaralanması Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?

Fleksör Tendon Yaralanması Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır? Dikilen tendonların korunması amacı ile fizik tedaviye başvurulması gerekli görülmektedir. Fizik tedavi cerrahiden hemen sonra başlamaktadır. Diğer kısımlarda ise başlaması için birkaç hafta geçmesi gerekli görülmektedir.
Ameliyat sonrası dönemde tendonların kopmasını önlemek amacı ile 6 hafta boyunca koruyucu alçı kullanılması gerekmektedir. Genellikle alçı çıkarıldıktan hemen sonra normal hareketler başlamamaktadır. 

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

eklem-hastaliklari-ve-cerrahisi

Eklem Hastalıkları Ve Cerrahisi

Eklem hastalıkları ve cerrahisi polikliniğinin ilgi alanına kıkırdak bozuklukları, ek…

Devamını Oku
meniskus-yaralanmasi-nedir

Menisküs Yaralanması Nedir?

Menisküs yaralanmaları insan vücudunda genellikle diz bölgesinde görülen ciddi b…

Devamını Oku
arka-capraz-bag-kopmasi

Arka Çapraz Bağ Kopması

Diz ekleminde ön çapraz bağ ile beraber bir de arka çapraz bağ bulunmaktadır. Ön çapr…

Devamını Oku