Eklem hastalıkları ve cerrahisi, kıkırdak bozuklukları, eklemin doğuştan gelen ya da sonradan oluşan şekil ve işlev bozuklukları, travma sonrası oluşabilen kemik kırıkları, eklem etrafındaki kas, tendon ve bağların hastalıkları, yaralanmaları bu alana girmektedir. Hastalıkların meydana gelmesi ile birlikte muayeneler gerçekleştirilmekte ve buna uygun bir tedavi uygulanmaya başlanmaktadır.
İçindekiler
Eklemde meydana gelen pek çok farklı hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların bazıları nadiren görülse de bazıları sıkça rastlanmaktadır. Ayrıca bu hastalıklar şişlik, kızarıklık veya fonksiyon kaybı gibi durumlara da yol açabilmektedir. Şikayetler fark edildiğinde mutlaka incelenmesi ve buna uygun bir tedavinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Eklem Hastalıkları Nedir?
Eklem Hastalıkları Nedir? Bireyin fiziksel sağlığını büyük oranda etkileyen hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Kolların, bacakların, boynun vb. noktaların hareket ettirilebilen her kısmı, bu durumu eklemler sayesinde gerçekleştirmektedir. Ancak eklemlerde meydana gelecek bir hastalık vücudun hareket yeteneğini kısıtlamaktadır. Bunun yanı sıra fiziksel sağlığa ciddi anlamda zarar vermektedir. Bu hastalıklar bazen tek bir eklemde oluşabilirken bazen de birden çok eklemde meydana gelebilmektedir.
Eklemde meydana gelen hastalıkların genelde şişlik, kızarıklık ve işlev kaybı gibi durumlara neden olduğu bilinmektedir. Nedenleri ise net bir şekilde bilinmemektedir. Fakat genelde genetik etkenlerden dolayı ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bununla birlikte çevresel etkenler ve bağışıklık sistemi de bu duruma neden olabilmektedir.
Eklem Hastalıkları Neden Olur?
Eklem Hastalıkları Neden Olur? Pek çok insanda meydana gelebilen bu hastalıklar farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak genelde hastalığın nedeni tam olarak bilinememektedir. Bazı faktörlerin bu durumu etkilediği gözlemlenmektedir. Genelde yaşı ilerleyen bireylerde daha sık oluşum göstermektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte eklem sıvısı azalmaktadır. Kıkırdak doku ile eski gücünü kaybetmektedir. Böyle bir durumda ise bu hastalıkların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Fakat bazen genç insanlarda da oluşum gösterebilmektedir.
Bireylerin günlük aktivitelerini yerine getirirken dengeyi sağlayan eklemde hastalık oluşması ile birlikte günlük işlerin yerine getirilmesi zor bir hale gelmektedir. Böyle bir durumda ise bireylerin hayat kalitesi düşmektedir.
Eklem Hastalıklarına Ne İyi Gelir?
Eklem Hastalıklarına Ne İyi Gelir? Eklemde bulunan hastalıklar fiziksel sağlığı ciddi anlamda etkilemektedir. Bireylerin günlük hayatta yaptıkları işleri yapmalarına engel olabilmektedir. Ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi belirtileri ile ortaya çıkarak hayat kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıktığı görülmektedir fakat bazı durumlarda genç yaşlarda da oluşum gösterebilmektedir.
Hayat kalitesini düşüren ve günlük işleri zorlaştıran bir durum oluştuğundan dolayı mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ilerleme göstermektedir. Muayene edilmesi durumunda ağrıları hafifleten ilaçlar, losyonlar ve kremlerin kullanımı önerilmektedir. Bu sayede bireyin günlük hayatta zorlanmasının önüne geçilmektedir ve ağrılarının hafiflemesi ile kendini daha iyi hissetmesi sağlanmaktadır.
Eklem Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eklem Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır? İlk olarak hastanın tek bir ekleminde mi yoksa birkaç farklı noktada mı hastalık olduğuna bakılmaktadır. Hastalığın belirtileri sorgulanmakta ve ardından birtakım testler, görüntülemeler yapılmaktadır. Böylelikle detaylı bir sonuç çıkarılmakta ve hastanın durumuna uygun bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bazı hastalara krem, losyon veya ilaç önerilebilmektedir. Bunlar sayesinde belirtilerin hafiflemesi sağlanmaktadır.
Ancak bu yöntemler yetersiz kalıyor ise hastalığın durumuna ve şiddetine de bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Fizik tedavi vb. durumlar uygulanabilmektedir. Hastalardan bazılarında ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Cerrahi yöntemler ile tedavi gerektiği durumlarda hastalar bu yönde bilgilendirilmekte ve tedavi planlamasına ameliyat eklenmektedir.