Ön Çapraz Bağların Ameliyatı

Ön çapraz bağların ameliyatı, dizde bulunan ön çapraz bağın işlevini geri kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu noktada oluşan yaralanmalar genel olarak basketbol, futbol, kayak ve jimnastik gibi ani hareketleri, dönmeleri içeren spor faaliyetlerinde daha sık oluşum göstermektedir. Ön çapraz bağların ameliyatlarında yırtılmış olan ligament çıkarılmaktadır.

Dizin başka bir kısmından ya da kadavradan alınan bir parça tendon ile değişim gerçekleştirilmektedir. Bu işlem diz ekleminin çevresindeki küçük insizyonlar ile ayakta gerçekleştirilmekte olan bir işlemdir. Hastanın yaşı ise ameliyatın gerçekleştirilmesi için önemli bir faktördür. Ameliyat öncesinde hastaya fizik tedavi uygulanmaktadır. Buradaki amaç ise ameliyattan önce ağrıların ve şişliklerin azalmasıdır. Sert ve şişlik bulunan bir diz üzerinde ameliyat gerçekleştirilmesi ameliyattan sonra tam hareket alanının kazanılmamasına neden olabilmektedir.

on-capraz-bag-nedir

on-capraz-baglar-nerededir

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir? Ameliyat sonrasında anestezi etkisi bittikten sonra hasta evine dönebilmektedir. Fakat belli bir süre boyunca koltuk değneği kullanması gerekmektedir. Ayrıca bazı hastaların dizlik ya da atel giymesi istenebilmektedir. Operasyon sonrasında ağrıların ve şişliğin nasıl kontrol edileceğine dair bilgiler verilmektedir.

Bacağı yüksek tutmak, diz bölgesine buz kompresi uygulamak ve dinlenmek büyük önem taşımaktadır. Ağrıların hafifletilmesi için bazı ilaçların kullanımı önerilebilmektedir. İşlemden sonra gerçekleştirilen fizik tedavi ile birlikte diz etrafından bulunan kasların güçlendirilmesi ve esnekliğinin arttırılması sağlanmaktadır. Evde uygulanması gereken bazı egzersizler ise ayrıntılı bir şekilde gösterilmektedir. Düzenli kontrollerin ve tedavilerin gerçekleştirilmesi ile birlikte başarılı bir sonuç elde edilmektedir.

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Kaç Saat Sürer? İşlem esnasında öncelikle bağ tamirinde kullanılacak olan doku alınmaktadır. Bu dokuya ise greft ismi verilmektedir. Ardından diz artroskopisi gerçekleştirilerek eklem içerisinde yer alan diğer dokular değerlendirilmektedir. Menisküs ve eklem kıkırdağında yaralanma var ise gerekli olan işlem gerçekleştirilmektedir. Ardından diz eklemindeki kemik tüneller açılmaktadır. Yeni bağın geçeceği yol hazırlanmaktadır. Bu tünel içinde greft geçirilmekte ve uygun gerginlikte kemik tünellerin içinde tespit edilmektedir.

Metal ve eriyebilen vidalar, çapraz çiviler, u şeklinde çiviler kullanılmaktadır. Bağı yerinde tutmakta olan vida ve çiviler rahatsızlık vermediği sürece ömür boyu kullanılabilmektedir. Ameliyat ise toplamda 40 dakika ile 1 saat civarında sürebilmektedir. Bu süre hastadan hastaya bağlı olarak değişim gösterebilmektedir.

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Riskli mi?

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Riskli mi? Çapraz bağ kopması yaşamakta olanlar için tedirgin bir durumdur. Ameliyatın yaratabileceği sorunlar arasında anestezi riskleri, bacakta oluşan kan pıhtıları, enfeksiyon riski, kan damarlarındaki hasar bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri ise greft tendonu sorunları olarak bilinmektedir. Ön çapraz bağ ameliyatı sonrası oluşan gevşeme ve gelişmeler hastanın tekrardan ameliyat edilmesine neden olabilmektedir.

Ön Çapraz Bağ Ameliyat Olmadan Düzelir mi?

Ön Çapraz Bağ Ameliyat Olmadan Düzelir mi? Ön çapraz bağ hasarları darbe olmadan gelişebilmektedir. Koşarken aniden durma, hız kesme ya da atlamadan inerken oluşum gösterebilmektedir. Özellikle bazı spor dallarında oldukça sık rastlanan bir sorundur. Fakat bu durum çoğu zaman ameliyat edilmediğinde bazı problemlere neden olabilmektedir.

Bundan dolayı genelde ameliyat ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Doğru bir tedavi uygulansa bile sporcu olan bireyin bir sezon spordan uzak durması gerekmektedir. Zamanında tedavi edilmediğinde süre uzayabilmektedir. Ayrıca erken yaşta kireçlenme oluşabilmektedir. Bundan dolayı mutlaka doğru tedavi edilmesi gerekmektedir. Ameliyat edilmediğinde ise 2 sene takip edilmesi önerilmektedir.

Çapraz bağlar diz ekleminin içinden uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemiğini kısa bir halat gibi birbirine bağlar. Diz bükülürken ve düzken gerekli olan sabitliği sağlarlar. Önde bulunana ön çapraz bağ (ACL), arkada olana ise arka çapraz bağ (PCL) denir.

on-capraz-baglarin-ameliyati-nasil-yapilir

on-capraz-baglarin-ameliyati-tehlikeli-midir

Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları

Ön çapraz bağ yaralanmaları aşağıdaki gibidir;

  1.  Ani yön değiştirme, diz dönmesi
  2.  Koşarken, kayarken yavaşlama
  3.  Zıplama sonrası yere inerken
  4.  Dize direkt darbe

Dizde tarif edilen bir travma olduğu anda, mutlaka yapılan aktiviteye (spor, yürüme vs.) son verilmelidir.

Diz çevresine bir buz torbası ile soğuk uygulama 20 dk süresince yapılmalı ve uygulamaya 2 saatte bir devam edilmeli.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanınca değerlendirilip kesin tanı MR (Manyetik Rezonans) gibi görüntüleme araçları ile konuluncaya kadar ise mümkün olduğu kadar yük vermekten kaçınılmalıdır.

Tanı ancak gerekli muayene yapılıp, altın standart olan MR görüntülemesi yapıldıktan sonra konulabilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meniskus-yaralanmasi-nedir

Menisküs Yaralanması Nedir?

Menisküs yaralanmaları insan vücudunda genellikle diz bölgesinde görülen ciddi b…

Devamını Oku
eklem-kireclenmesi-nedir-eklem-kireclenmesi-tedavisi

Eklem Kireçlenmesi Nedir? Eklem Kireçlenmesi Tedavisi

Osteoartit ya da tıp adı ile eklem kireçlenmesi dünya çapında milyonla…

Devamını Oku
karpal-tunel-ve-sinir-basisi-onarimi

Karpal Tünel ve Sinir Basısı Onarımı

Karpal tünel sendromu, bir ya da her iki elin ilk üç parmağında görülen ve zamanla il…

Devamını Oku