Kemik Tümörü Nedir?

‘’Kemik tümörü nedir?’’ sorusu merak edilen sorular arasında bulunmaktadır. Öncelikle kemik sağlığının temelinde kemik yoğunluğunu yer aldığı görülmektedir. Kemik yoğunluğu ise kalsiyum miktarına bağlı olarak 20 ile 30 yaş arasında en üst seviyeye ulaşmaktadır. Ancak bu dönemden sonra kemik yoğunluğu seviyesi sabit tutulmaya çalışılmaktadır. Sabit kalabilmesi içinse beslenmeye ve egzersize dikkat edilmesi ve yaralanmalardan uzak durulmaya çalışılması gerekmektedir.

Kemik Tümörü Nedir, Neden Olur?

Kişinin yaşı ilerledikçe sistematik hastalıkların görülme ihtimali yükselmektedir. Bu hastalıklara bağlı olarak da kemik tümörü oluşumu riski artmakta ve ağrılar kendini gösterebilmektedir. Aynı zamanda kemik tümörü pek semptom göstermemektedir. Bundan dolayı da ağrı hissedildiğinde direkt muayene edilmesi gerekmektedir.

Kemik tümörü iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genelde iyi huylu kemik tümörü oluşumu meydana gelmektedir ancak bazı kişilerde kötü huylu oluşumda gerçekleşebilmektedir. Kemik tümörleri sadece kemik üzerinde oluşabilmekteyken bazı durumlarda da diğer organlara yayılabilmektedir. Diğer organlara yayılması durumu ile sıkça karşılaşılmaktadır. Kemik metastazlarına özellikle akciğer, prostat, meme, troid bezi ve böbrek kanserlerinde rastlanmaktadır.

 

 

Kemik tümörü kendi tümörlerinde ise selim kemik ve habis kemik tümörleri olarak ikiye ayrılmaktadır. En sık görülen kemik kanserine ise osteosarkom ismi verilmektedir. Agresif yapısı ile bilinen bu kanser, diğer organlara hızlıca yayılabilmektedir. Teşhis yapıldığında ilk olarak kanserin hangi evrede olduğuna dikkat edilmektedir. Bu sonuca göre de bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Her hastaya uygulanacak olan yöntem hastalığın evresine ve hastanın fiziksel durumuna göre değişim gösterebilmektedir.

İzmir Kemik tümörü; kemik dokudaki hücrelerin değişime uğrayarak kontrolsüz bir şekilde çoğalarak kitle haline gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Kemik yoğunluğu alınan kalsiyum seviyesine, genetik faktörlere ve yaşam koşullarına göre değişkenlik göstermektedir. 20 ila 30 yaşları arasında maksimum düzeye ulaşan kemik yoğunluğu yaş ilerledikçe düşmektedir ve yaralanmalara daha açık hale gelmektedir.

Kemik sağlığının korunması için ihtiyaç duyulan kalsiyum alınmalı, egzersiz programları aksatılmamalı ve travmatik olaylardan korunmalı ve beslenme dikkat edilmelidir.

İzmir Kemik tümörü pek çok hastada herhangi bir şikayet açığa çıkarmadan ilerleyebilmektedir. Ancak kemik üzerinde herhangi bir kitle fark edildiğinde ağrı ya da acı hissetmeyi beklemeden mutlaka alanında uzman bir ortopedi hekimine başvurulmalıdır.

Kemik Tümörü Türleri Nelerdir?

Kemik tümörü türleri nelerdir? Kemik dokusu oldukça karmaşıktır ve zengin bir içeriğe sahip olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı kemiklerde tespit edilen iyi veya kötü huylu tümörler, köken aldıkları hücreye göre geniş yelpazeye sahiptir. Tümör çeşitliliği içerisinde değerlendirilmektedir. Kemik tümörü türleri şu şekilde sınıflandırılabilmektedir:

Kemik tümörü çeşitlerini iyi huylu kemik tümörleri ve kötü huylu kemik tümörleri olmak üzere iki farklı grupta inceleyebiliriz.

İyi Huylu Kemik Tümörleri Nelerdir?

İyi Huylu Kemik Tümörleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Osteokondrom
  • Endokondrom
  • Fibröz displazi
  • Dev hücreli tümör
  • Non ossifiye fibrom
  • Osteid osteoma
  • Osteoblastom
  • Osteoma
  • Kahverengi tümör (Brown Tümör)
  • Kıkırdak kökenli tümörler: Kemiğin ekleme yakın olsan kısmında kıkırdak kemik hücrelerinden kaynaklanan enkondrom, osteokondrom, kondroblastom gibi tümörlerdir.
  • Kemik kökenli tümörler: Osteoma, osteoid osteoma, osteoblastoma adı verilen tümörler bu kısımda yer almaktadır.
  • Kemik iliği kökenli tümörler: Kemik içinde bulunan ilik dokusunda oluşmaktadır. Plazmasitomlar bu grupta yer almaktadır.
  • Diğer dokulardan kaynaklanan tömürler: Kemik etrafında yer alan damar, yağ, bağ dokularından kaynaklanmaktadır. Hemanjioma, lipoma, fibroma bu grupta bulunmaktadır.

Kötü Huylu Kemik Tümörleri Nelerdir?

Kötü Huylu Kemik Tümörleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Osteosarkom
  • Kondrosarkom
  • Ewing Sarkomu
  • Metastatik kemik tümröleri
  • Multipl miyelom
  • Kemik kökenli tümörler: En sık görülen kemik tümörleri bu grupta bulunmaktadır.
  • Kıkırdak kökenli tümörler: Kıkırdak ve kemik bileşkesinden kaynaklanmaktadır. Kondrosarkoma burada bulunmaktadır.
  • Kemik iliği kökenli tümörler: Kemik iliği temelinde oluşmaktadır.
  • Diğer dokulardan kaynaklanan tümörleri: Kemik içindeki bağ ve dokulardan kaynaklanmaktadır.

Detaylı bir muayene sonucunda hastanın kemik tümörü olup olmadığı anlaşılmaktadır. Yapılan birçok tetkik sonucunda hangi türde kanser olduğu ve hangi grupta yer aldığı belirlenmektedir. Çıkarılan sonuca uygun olarak da tedavi yöntemi oluşturulmaktadır.

 

izmir-kemik-tumoru

 

Kemik Tümörü Nasıl Teşhis Edilir?

İzmir Kemik tümörü teşhis süreci öncelikle fizik muayene ile başlamaktadır. Genel sağlık durumu değerlendirmesi ve fizik muayene sonrasında direkt grafi, kan tahlili, idrar testi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), kemik sintigrafisi, PET tarama testleri uygulanabilmektedir.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda kemik tümörü teşhis edilmekle birlikte aynı zamanda kemik tümörünün çeşidi de saptanabilmektedir.

Kemik Tümörü Belirtileri

Kemik tümörü belirtileri bulunduğu lokalizasyona, boyutuna, yayılımına ve metastatik olup olmamasına bağlı olarak değişebilmektedir. Ayrıca iyi huylu ya da kötü huylu olmasının yanında hangi grupta yer aldığına göre de belirtiler farklılık gösterebilmektedir. Bu tümör bazen belirtiler yoluyla ortaya çıkabilmekte bazen de tesadüf eseri keşfedilebilmektedir. Her ne kadar kişiden kişiye farklılık göstermekte olsa da sık görüle belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Etkilenen kemikte görülen ağrı, şişlik, hassasiyet ve halsizlik,
  • Tümör olan bölgede sertlik ve kitle,
  • Etkilenen kemik bölgesinde kırık gelişimi,
  • Halsizlik ve yorgunluk,
  • Kilo kaybı ve iştahsızlık,
  • Bulantı ve kusma,
  • Çarpıntı oluşması ve çok çabuk yorulma,
  • Üstüne basamama
  • Ağır kaldıramama
  • Gece artan ağrı

 

 

Bu tür belirtiler oluştuğunda mutlaka muayeneye gidilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte kemik tümöründen korunmak için alkol ve sigaradan uzak durulması gerekmektedir. Kalsiyum tüketimini arttırmak ve düzenli spor yapmakta olumlu etki oluşturmaktadır.

Kemik tümörü risk faktörleri arasında ise genetik sendromlar bulunmaktadır. Erkeklerde daha sık görüldüğü gözlemlenmektedir. Ayrıca yüksek dozda radyasyona maruz kalmak, kötü beslenmek, egzersiz yapmamak riski arttırmaktadır. Özellikle genç hastalarda bazı kanser türlerini tedavi etmek amacıyla radyasyon uygulanabilmektedir. Ancak bu radyasyon diğer kanser türünü tedavi ederken kemik tümörü oluşumuna neden olabilmektedir. Bunun yanında çocuklar hızlı bir şekilde büyüme ve gelişme gösterdiğinde de bu hastalığın ortaya çıkabildiği görülmektedir.

Dev Hücreli Kemik Tümörü Nedir?

İzmir Dev hücreli kemik tümörü; iyi huylu kemik tümörü çeşitlerinden biridir. Tekrarlama riski diğer kemik tümörü çeşitlerine oranla daha yüksek olan dev hücreli kemik tümörlerinin oluşum nedenleri belirlenememiştir.

Dev hücreli kemik tümörleri 20 ila 40 yaş aralığında daha çok görülmekle birlikte genellikle diz ve el bileğinde açığa çıkmaktadır. Bununla birlikte kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmektedir.

İyi Huylu Kemik Tümörü Nedir?

İyi huylu kemik tümörü nedir sorusu vücudundaki herhangi bir bölgede kitle fark eden kişiler tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. İyi huylu kemik tümörü; genellikle çocukluk çağında görülmektedir. Hasta yaşamını tehdit etmemekle birlikte takibi mutlaka yapılmalıdır. Öyle ki bazı kişilerde iyi huylu kemik tümörleri kemik dokuda incelmeye neden olmaktadır. Bu durumda ise ağrı, kemik kırılmaları, üstüne basamama, eklemi hareket ettirememe gibi şikayetler söz konusu olabilmektedir.

 

kemik-tumoru-belirtileri

 

Kemik Tümörü Tedavi Yöntemleri

İzmir Kemik tümörü tedavi yöntemleri tümörün nasıl bir durumda, yapıda olduğuna göre değişim gösterebilmektedir. Bu tümörlere yönelik tedavilerde hastanın sağlık durumu, tümörün türü gibi noktalara dikkat edilmektedir. Hastanın teşhisi net bir şekilde konulduğunda buna yönelik bir tedavi yöntemi oluşturulmaktadır. İyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İyi huylu kemik tümörü ile kötü huylu kemik tümörünün tedavisi duruma göre farklılık göstermektedir. Teşhis konulduktan sonra detaylar düşünülmekte ve uygulanmaya başlanmaktadır.

İyi Huylu Kemik Tümörü Tedavisi

İzmir iyi huylu kemik tümörü tedavisi; kemik tümörünün çeşidine ve konumuna bağlı olarak planlanmaktadır. Yoğun ağrı ve kırıklara yol açan tümörlerin tedavisi cerrahi yöntemler ile uygulanmaktadır. Cerrahi operasyon sürecinde sıvı azot püskürtme, fenol ya da koterizasyon işlemi uygulanarak kemik tümörünün tekrarlamasının önüne geçilmektedir. Vücuttan çıkarılan tümörün yeri kemik çimentosu ile doldurulabilmektedir. 

İzmir İyi huylu kemik tümörü tedavisi çeşitli gruplara ayrılan hastalık nedeniyle değişim gösterebilmektedir. Ayrıca iyi huylu kemik tümörü daha çok çocuk yaşlarda görülmektedir. Hayati tehdit oluşturmamaktadır ve farklı bölgelere yayılma göstermemektedir. Belirtileri arasında ağrı, kırık, üzerine basamama, topallama görülebilmektedir. Genelde diz bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kalça bölgesinde ve nadiren omuzlarda da görülebilmektedir.

Neden oluştuğu ve neden dolayı kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Ortaya atılan tahminlerden birinde çocukların büyüme döneminde olağan büyüme bozulması ya da durmasına bağlı olduğu söylenmektedir. Bunun sonucunda boşluk oluşmakta ve kemik aşırı büyümüş olmaktadır. Ancak düşme, darbe gibi durumların tümör oluşturduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır. MR, BT, sintigrafi gibi yöntemler kullanılmakta ve böylelikle teşhis edilmektedir.

Farklı birçok tümör, iyi huylu kemik tümörü grubunda yer almaktadır. Bundan dolayı farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Kontrol edilemeyen ağrı, kemikte aşırı incelme ya da baskı yapacak kadar büyüme gibi bir durum varsa cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Baskı uygulayan tümör çıkarılmakta ve kalan tümörler yok edilmeye çalışılmaktadır. Burada oluşan boşluk ise başka bölgeden alınan dokuyla ya da dışarda hazır hale getirilen kemik ile doldurulmaktadır. Bazı durumlarda ise sadece dışarı baskı yapan kısmın çıkarılması yeterli olmaktadır.

Kötü Huylu Kemik Tümörü Tedavisi

İzmir kötü huylu kemik tümörü tedavisi için hasta olan kısım mümkün olduğunca korunmaya çalışılmaktadır. Aynı zamanda bu tümörün yeniden oluşmaması için ışın tedavi uygulanmaktadır. Bununla birlikte diğer organlara yayılmasını önlemek amacıyla ilaç tedavisi yani kemoterapi yapılmaktadır. Metastazlarda kemik olan dokuya uygulanan tedavi, hastada bulunan tümörün gidişatını değiştirmemektedir. Burada bulunan amaç hastanın erkenden yaşam fonksiyonlarını yeniden elde etmesi olarak tanımlanmaktadır. Kısacası hastanın hayat kalitesinin arttırılması amaçlanmaktadır.

Eski dönemlerde uygulanan tedavi yönteminde uzvun kesildiği görülmektedir. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile artık hastanın uzvunun kesilmesi büyük oranda azalma göstermektedir. Belirli tek bir tedavi yöntemi uygulanabilirken farklı tedavi yöntemleri bir arada da uygulanabilmektedir. Tedavi yöntemleri tamamen hastanın sağlık durumuna, yaşına, tümörün yapısına ve büyüklüğüne göre değişim göstermektedir. Her hastaya aynı yöntemler uygulanmamaktadır.  Teşhis sonrasında hastaya uygun bir tedavi aşaması oluşturulmakta ve bu aşamalara yönelik bir ilerleme kaydetmek amaçlanmaktadır. Aynı zamanda hastanın kendi sağlığına dikkat etmesi de büyük önem taşımaktadır.

 

 

İyi Huylu Kemik Tümörü Çeşitleri Nelerdir?

İyi huylu kemik tümörü çeşitleri oluşum süreçlerine bağlı olarak farklı şekilde tanımlanmaktadır.

Kıkırdak Kökenli Tümörler Nedir?

Eklemlere yakın olan kemik dokularda oluşmaktadır. Osteokondrom, kondroblastom, endokondrom gibi tümörler kıkırdak kökenli tümörlerdir.

Kemik Kökenli Tümörler Nedir?

Osteoma, osteoblastoma ve osteoid osteoma gibi tümör çeşitleri bu grupta yer almaktadır.

Kemik İliği Kökenli Tümörler Nedir?

Kemik içerisindeki ilik dokusunda plazma hücrelerinin kontrolsüz çoğalması sonucunda gelişmektedir ve plazmasitomlar bu grupta yer almaktadır.

Kemik Tümöründe En İyi Doktorlar

İzmir Kemik tümöründe doktor seçimi tanı ve tedavi sürecinin konforlu bir şekilde tamamlanması ile birlikte tümörün tekrarının önüne geçilmesinde etkilidir. Bu nedenle alanında tecrübeli bir ortopedi uzmanına başvurulması önerilmektedir.

İzmir Kemik Tümörü Tedavisi

İzmir kemik tümörü tedavisi hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için; 0 553 777 23 73 ve 0542 624 63 03 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Kemik tümörü tehlikeli midir?

İyi huylu kemik tümörlerinin hayati tehlikesi yoktur. Ancak kötü huylu kemik tümörleri hayati tehlike gösterebilmektedir.

Kemik tümörü kendiliğinden geçer mi?

Kemik tümörü iyi huylu ise kendiliğinden geçebilir ancak kötü huyluya dönüşme ihtimali göz ardı edilmemelidir. Mutlaka düzenli kontrol edilmelidir.

Kemik kanserinde ağrı nerede olur?

Kemik kanserinde ağrı tutulan kemiğin bölgesine göre değişmektedir. Kemiklerde hassasiyet, kemik kırılması gibi belirtiler görülebilmektedir.

Kanserin kemiğe sıçradığı nasıl anlaşılır?

Kemiklere yayılan kanserin tanısının konulması için sintigrafi, MR, PET, bilgisayarlı tomografi, kan testleri uygulanmaktadır.

Kemik tümörü ameliyatı kaç saat sürer?

Kemik tümörü ameliyatı 16 saate kadar sürebilmektedir. Tümörün yerleşim noktasına göre değişim göstermektedir.

Kemik tümörü öldürür mü?

Kemik tümörü iyi huylu ise öldürme riski bulunmamaktadır. Ancak mutlaka takip edilmeli, tanı ve tedavi süreçleri aksatılmamalıdır.

Kemik tümörü kanser mi?

Kemik tümörü iyi huylu ve kötü huylu olarak iki farklı grupta incelenmektedir. İyi huylu kemik tümörü kanser değildir.

Kemik kanseri yaşam süresi nedir?

Kemik kanseri yaşam süresi yapılan araştırmalar sonucunda 10 yıl üzerinde olduğu düşünülmektedir.

Kemik kanseri hangi testlerle anlaşılır?

Kemik kanseri; kemik sintigrafisi, MR, BET, BT, idrar ve kan testleri ile saptanabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kotu-huylu-kemik-tumoru

Kötü Huylu Kemik Tümörü

Kötü huylu kemik tümörü, kemik dokularında yer alan bazı hücrelerin kontrolsüz bir şe…

Devamını Oku
kondrosarkom-nedir

Kondrosarkom Nedir?

Kemik kanseri; kondrosarkom ne demek diye sorulduğunda verilecek ilk cevaptır.&n…

Devamını Oku
kemik-tumorleri-nelerdir-kemik-tumoru-tani-ve-tedavileri-nelerdir

Kemik Tümörleri Nelerdir? Kemik Tümörü Tanı Ve Tedavileri Nelerdir?

Tümörler genel olarak organlara ve kemiklere yayılan kanser kitleleridir. Farklı çeşi…

Devamını Oku