Kondrosarkom Nedir?

Kemik kanseri; kondrosarkom ne demek diye sorulduğunda verilecek ilk cevaptır. Kondrosarkom; nadir görülen ve kemikler üzerinde gelişen bir kanser türüne denir. Bu kötü huylu tümör, kıkırdak yapan hücrelerden köken alır. Her yaş grubunda görülebilmekte olan bu kanser türü, çoğunlukla 40-70 yaş arasındaki insanlarda görülmektedir. Bu hastalığın görülmesi erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır.  

Kondrosarkom ne demek, sıklıkla yavaş büyüyen ve en belirgin semptomları arasında ağrı olan bir kanser türüdür. Kanser hücrelerinin anormal kıkırdak doku dediğimiz kondroid üretmesiyle ortaya çıkar. Kondrosarkom anormal kıkırdak dokuları tüm kemiklerde ortaya çıkabiliyor olsa da genelde pelvis, kalça ve omuz bölgelerinde karşımıza çıkar fakat bazen kafatasının tabanını da etkisi altına alabilir. 

Kondrosarkom Belirtileri Nelerdir?

Kondrosarkom hastalığına karşı özel bir bulgu yoktur, fakat hastalanan kemikte ağrı, şişlik ve sertlik en sık rastlanan kondrosarkom belirtileri arasında yer alır. Bunun dışında hastalanan kemiğe komşu eklemde hareket kısıtlılığı ve aksayarak yürüme de çok sık rastlanan belirtilerdir.  Ayrıca bu hastalığın omurga üzerine yerleşmesi durumunda ise sinir köküne ya da omuriliğe baskı uyguladığı da görülür.  

Spor yaralanmaları ya da eklem kireçlenmesi gibi genel rahatsızlıkların belirtileri ile kondrosarkom belirtileri birbirine benzerlik gösterir. Bu yüzden kondrosarkom tanısı konulmasından önce uzun süren bir şikâyet dönemi de olabilmektedir. Çok nadir olarak herhangi bir belirti dahi vermeden patolojik bir kırık (hastalanan kemiğin aniden kırılması)  ile de teşhisi konabilir. Ayrıca hastada yorgunluk, iştahsızlık ve istemsiz kilo kaybı da yapabilir. Nadir de olsa hastada açıklanamayan ateş, titreme ve gece terlemeleri görülebilir. 

Kondrosarkom Türleri Nelerdir?

KondrosarkomTürleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Klasik kondrosarkom dediğimiz ilk tür, genelde 50 yaş üzerindeki insanlarda görülür ve diğer tüm türlerin yaklaşık %85'ini oluşturur. En sık görülen bölgeler ise humerus (pazı), femur (uyluk) ve kaburga kemikleridir. 
  • Dediferansiye kondrosarkom dediğimiz tür ise tüm kemiklerde çıkabilecek türdedir ve klasik kondrosarkoma göre daha saldırgan yapıdadır. Diğer türlerin %10'unu oluşturur. En çok 50-60 yaş arasındaki insanlarda görülen bu türün tanısı daha çok femur (uyluk) ve leğen kemiğinden konulur. 
  • Mezenkimal kondrosarkom denilen tür ise diğer türlerin %2'sinden daha azdır ve çoğunlukla genç yetişkin dediğimiz yaş grubunda görülür. Ancak ewing sarkomu ile karıştırılması da mümkündür. 
  • Clear Cell (berrak hücreli)  kondrosarkom türü, diğer tüm türlerin %2'sinden azını oluşturup ve çoğunlukla 20-30 yaş civarında görülür. 

Kondrosarkom Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kondrosarkom teşhisi belli aşamalarla yapılır. Öncelikle fiziksel olarak etkilenen bölge muayene edilerek şişlik ya da bir kitlenin olup olmadığına bakılır. Doktor tarafından hastaya genel sağlığı hakkında sorular sorulur. Ayrıca hastaya ailesinde kanser vakalarının olup olmadığı ve ağrının nasıl geliştiği hakkında da sorular yöneltilir. İkinci aşamada ise çoğu kemik kanseri türü röntgende görülebildiği için hasta röntgene yönlendirilir. Röntgen sayesinde tümörün kanserli olup olmadığı bile tespit edilebilir ancak net bir sonuç almak için biyopsi yapılması şarttır.  

Bulunan tümörün kanserli olup olmadığı ve hangi türden olduğu biyopsi sonucunda anlaşılır. İğne biyopsisi ve cerrahi biyopsi olarak  iki şekilde de yapılabilen bu işlem sonucunda hücrelerin büyüme hızı hakkında da fikir sahibi olunur. Kondrosarkom hastalığının evresini ve metastaz yapıp yapmadığını tespit etmek için bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), kemik taraması ve Pozitron emisyon tomografisi (PET) gibidiğer testler de yapılabilir 

Kondrosarkom Evreleri Nelerdir?

4 aşamadan oluşan kondrosarkom evreleri şu şekildedir: 1. evre kondrosarkom hastalığının başlangıç evresidir. Tedaviden yüksek oranda başarılı sonuç almak için bu evrede teşhis etmek çok önemlidir. 2. evrede kanserli tümör büyümektedir ve çevre dokulara yayılma olasılığı da oldukça fazladır. 3. evre bu hastalığın kemiğin bir ya da  birden fazla bölgesine ilerlediği ve çevre dokulara da sıçramaya başladığı evredir. 4. evrede ise kondrosarkom artık çevreleyen dokulara, akciğere hatta beyin gibi organlara sıçramıştır. Kandrosarkom evreleri bu şekilde sıralamak mümkündür. 

Kondrosarkom Tedavileri Nasıl Yapılır?

Kondrosarkom tedavileri mutlaka bir ortopedik onkoloji uzmanı tarafından uygulanmalıdır. Kondrosarkom hastalığı için izlenecek tedavi yöntemine kanserin türüne, yerine, evresine ve hastanın genel sağlığı ile yaşına göre bir ortopedik onkoloji uzmanı tarafında karar verilir. Yaygın olarak uygulanan tedavi yöntemleri de şu şekildedir: 

  • En sık başvurulan yöntem kemik kanseri ameliyatıdır. İki şekilde yapılabilen bu ameliyat sonrasında fizik tedaviyi, psikolojik-mesleki terapiyi içeren rehabilitasyon süreci başlar. Birinci yöntem, kanser hücresi kemiğin dışına yayılmadığında uygulanır ve ekstremite koruyucu cerrahidir, cerrah tarafından tümörün tamamını dokunun kenarında hiçbir kanser hücresi bulunmayacak şekilde alınmasıdır. İkinci yöntem ise amputasyon yani uzuv kesilmesidir. Fakat gelişen teknoloji ve yöntemler sayesinde amputasyon ile uzuv kesilmesine ihitiyaç azalmıştır. 
  • Radyasyon (ışın) tedavisinde ise tümörü yok etmek için hastalıklı bölgeye yüksek enerjili X ışınlar kullanılır. Kondrosarkom tedavileri  arasında yer alan bu tedavi tümörü küçültebildiği için amputasyon riskini en aza indirir.  Ameliyat olmamış hastalara uygulanabildiği gibi ameliyat sonrasında kalan ufak tümörlerin yok edilmesi için de kullanılır. Radyasyon ve kemoterapi tedavisi kondrosarkom hastalığında nadir durumlar dışında uygulanmaz. 
  • Formun Üstü 
  • Formun Altı 

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kotu-huylu-kemik-tumoru

Kötü Huylu Kemik Tümörü

Kötü huylu kemik tümörü, kemik dokularında yer alan bazı hücrelerin kontrolsüz bir şe…

Devamını Oku
kemik-tumoru-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

Kemik Tümörü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kemik tümörleri genelde iyi huylu olur, fakat kötü huylu olan durumlar da oluşabilmek…

Devamını Oku
kemik-tumoru-tedavisi

Kemik Tümörü Tedavisi

Kemik tümörü tedavisi her hastanın genel durumuna, tümörün türüne, ne kadar yayıldığı…

Devamını Oku