Kemik Kanseri Nedir? Tanı Ve Tedavileri Nelerdir?

Kemiklerde görülen kemik kanseri türü kötü huylu bir tümör olup oldukça nadir görülen bir rahatsızlıktır. Yaygın olarak leğen kemiği, kol kemikleri ve bacaklardaki uzun kemikleri etkilerken vücudun tüm kemiklerinde görülme olasılığı bulunur. Kanser tedavilerinde erken tanı önemli olmasından dolayı mutlaka rutin muayene olunması gereklidir.

İyi huylu kanser türleri kötü huylu olanlardan daha yaygın bir şekilde görülebilir. Bu nedenle mutlaka kanserlerin iyi ya da kötü huylu olması teşhis edilmelidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülerek kemik yapısını olumsuz etkileyen bu kanser türü tehlikeli ve hızlı yayılarak akciğer ve komşu yapıları da tehlikeye atabilir. Ağrı oluşmasıyla kendini gösteren kanser olasılığı mutlaka erken dönemde tanısı konarak tedavi edilmelidir.

Kemik Kanseri Nedir?

Kötü huylu tümörlerden olan kemik kanseri rahatsızlıkları iskelet sisteminde gelişerek tüm vücudu olumsuz yönde etkileyen kötü huylu bir kanserdir. Farklı çeşitleri olup sadece kemik üzerinde ya da başka organlara yayılmasıyla bilinen kanser türleri mutlaka erken dönemde tedavi edilmelidir. Kemik yoğunlukları insan vücutları için önemli olup iskelet sistemi açısından oldukça büyük önem taşır. İyi huylu olabileceği gibi kötü huylu olanları da mevcuttur ve tek tedavi yöntemi cerrahidir.

Başlangıç evrelerinde kemiklerde görülen rahatsızlık genel olarak ağrı ile kendini belli eder ve mutlaka bir uzman hekim tarafından gerekli tetkikler yapılarak teşhis edilmelidir. Başlangıç evresinde olan kanserler kişilerde ağrıya neden olmayacağından röntgen çekilmesi sonrasında uzman hekimler tarafından belirlenebilir. Kol ve bacaklarda görülen kemik kanseri omuz ya da çene gibi farklı kemik yoğunluklarında da görülebilir. En sağlıklı olan yöntemi ise muayene edilerek teşhisin doğru bir şekilde uzman hekimler tarafından konmalıdır.

Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kötü huylu kanser türleri genel olarak başlangıç evrelerinde herhangi bir belirti göstermez ve bu nedenle teşhis konabilmesi oldukça zordur. Birçok farklı nedene bağlı olarak oluşabilen kemiklerde görülen kanser türü genel olarak ağrı ve şişlik yaratarak kendini gösterir. Çocuklarda görülebilen bacak ve kemiklerdeki ağrı belirtileri geceleri ortaya çıkarsa büyümeden kaynaklı olup sürekli devam ediyorsa eğer mutlaka muayene edilerek teşhis konulması gereken bir kanser şüphesinden kaynaklıdır.

Kemik kanseri belirtileri başında genellikle ağrı ve şişlik kendini gösterirken ilerleme halinde hareket kısıtlanması, kemik üzerinde yumruların oluşması, yorgunluk, kilo kaybı ve kemik zayıflığından kaynaklı kırılmalar görülebilir. Belirti göstermesi ya da gün içinde sürekli kemik ağrısı çeken kişilerin mutlaka erken dönemde röntgen çekimi yaptırarak uzman hekimler tarafından teşhis konmasını sağlamak gereklidir.

Kemik Kanseri Tanı Yöntemleri Nedir?

Hastaların şikâyetleri üzerine tanı konabilmesi için mutlaka tetkik ve değerlendirmelerin doğru zamanda yapılması gereklidir. Erken dönemde konabilen tanılar yaşam kurtararak tedavinin başarılı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Kemik kanseri tanılarında öncelikle hastanın tıbbi öyküsünün bilinmesi, kullanmış olduğu ilaçlara kadar tüm geçmişinin uzman hekimler tarafından bilinmesi gereklidir. Görüntüleme tanı yönteminden önce mutlaka uzman hekimler tarafından fiziki muayene yapılarak teşhis konabilmesi için tüm tetkikler değerlendirilmelidir.

Fiziki muayene sonrasında kişilere röntgen tekniklerinden faydalanılarak görüntüleme aracılığıyla teşhis konması sağlanmalıdır. Laboratuvar teknikleri ve diğer tüm görüntüleme sonuçları değerlendirilerek birlikte tanı doğru bir şekilde konabilir. Röntgen görüntülemesinin yanı sıra istenen tomografi teknikleri sayesinde kolay bir şekilde tanı konabilir.

Fiziki görüntüleme sonrasında tahlil ve biyopsi de istenebilir. Hastalardan alınan biyopsi örnekleri boyama teknikleri kullanılarak değerlendirmesi yapılmalıdır. Bu sayede erken dönemde tanı konması mümkün olup başlangıç evresinde tedavi edilerek kemiklerde oluşan kanserlerin önüne geçilmesinde fayda sağlanmış olur.

Kemik Kanseri Tedavileri Nelerdir?

Kanser tanısı konmasından sonra tedavi yöntemleri farklı nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle tedavi aşamasına geçilmeden önce mutlaka türü, kanserin bulunduğu bölge, yayılıp yayılmadığı ve agresifliği belirlenmelidir.  Kanser türleri ve oluşma nedenlerinin iyi bilinmesi en doğru tedavi yönteminin uygulanmasına yardımcı olur. Bu nedenle mutlaka uzman hekimler tarafından muayene edilerek teşhis konulması önem taşırken kişilerin rutin kontrollerinde de tanı konması amacıyla muayene edilmesi gereklidir.

Cerrahi yapılan tedavilerde genel olarak kanserli olan kemik dokusunun çıkarılması amaçlanır. Kemik kanseri için yaygın olarak uygulanan tedavi yöntemleri genellikle cerrahi yöntemlerdir. Cerrahi tedavi sonrasında kalan kısımlar büyüme yapabileceğinden dolayı mutlaka kemoterapi gibi ek tedavilerin gerekli olması söz konusudur. Günümüzde kanserli uzuvların kesilmesi gelişen teknoloji sayesinde gerekli olmayıp en uygun yöntemler tercih edilir. Radyoterapi cerrahi yöntemler sonrasında yaygın olarak kullanılan kanser tedavilerindendir. Kanser hücreleri hedeflenerek cerrahi yönteme gerek olmadan kısa sürede kombine tedavi edilebilme imkânı tanır.

Kemoterapi bir tedavi yöntemi kanser hücrelerini gidermek için güçlü ilaçların verilmesini kapsayan bir tedavi şeklidir. Kemoterapi kombin olarak radyoterapi ile birlikte de uygulanabilir. Hastanın kanser evresine bağlı olarak immunoterapi tedavi yöntemi de tercih edilir. İlaçların kullanıldığı ve herhangi bir cerrahi uygulama yapılmadan tedavi yöntemleri kanser türüne bağlı olarak değişiklik gösterir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

iyi-huylu-kemik-tumoru

İyi Huylu Kemik Tümörü

Nadir rastlanan kemik tümörlerinin bir bölümü iyi huylu tümörleridir ve genellikle be…

Devamını Oku
kotu-huylu-kemik-tumoru

Kötü Huylu Kemik Tümörü

Kötü huylu kemik tümörü, kemik dokularında yer alan bazı hücrelerin kontrolsüz bir şe…

Devamını Oku
kondrosarkom-nedir

Kondrosarkom Nedir?

Kemik kanseri; kondrosarkom ne demek diye sorulduğunda verilecek ilk cevaptır.&n…

Devamını Oku