Kemik Metastazı Nedir? Tanı Ve Tedavileri Nelerdir?

Kanser günümüzde en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Kemiklerde görülen kanserin yayılması metastaz olarak adlandırılır ve kemik metastazı daha zayıf, kırılgan hale getirir. Meme kanseri, böbrek kanseri gibi kanser türleri hızlı bir şekilde kemiklere yayılır. Kemiklere yayılan kanserler kemiklerin ve tüm vücudun dengesini bozar. Farklı türlere ayrılarak vücut dengesini bozan kanserler kemiklerde metastaz yaparak vücut sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Kanser hastalarında görülen metastazlar ağrıların en yaygın nedeni olup kanser hastalarında kronik görülen şikâyetlerdendir. Kemik kanseri ve metastaz aynı şey olmayıp mutlaka uzman bir hekim tarafından tetkikler yardımıyla teşhis edilmelidir. Kemik tümör ve metastazlarının oluşumunu önlemek için mutlaka düzenli spor yapılması ve beslenmeye dikkat edilerek sigara, alkol kullanımından uzak durulması gereklidir.

Kemik Metastazı Nedir?

Kemik metastazı kanser tümörünün kemiklere taşınmasıyla gerçekleşir. Kemikleri zayıflatarak kırık oluşma riskini arttıran önemli bir durumdur. Mutlaka teşhis edilerek tedavi edilmesi gereklidir. Metastazlar genel olarak kemiklere yerleşmesi sonrasında delikler meydana getirerek vücut dengesini bozar ve bu deliklere lezyonlar denerek kemiklerin yapısını olumsuz etkileyen yapılardır.

Kemikler genel olarak kanser hücrelerinin en rahat geliştiği ve en çok tercih ettiği organlardır. Bu nedenle tüm vücut dengesi için önemli bir yere sahiptirler. Metastazlar genellikle vücut merkezine yakın olan kemiklerde görülür ve en yakın kısım omurga kemikleridir. Kanserin kemiklere yerleşmesiyle iyileşme süresi zorlaşır.

 Bu nedenle kemiklere yerleşmesinden önce mutlaka kanser tanısı hızlı bir şekilde konarak erken dönemde tedavi edilmelidir. Kemiklere yerleşmesi sonrasında tedavi edilmemesi halinde gene de ağrı ve şikâyetlerin azaltılması için mutlaka tedavi uygulanması uzman hekimler tarafından önerilen bir durumdur.

Kemik Metastazı Belirtileri Nelerdir?

Kanser hastalıklarında hastaların en çok şikâyetleri genellikle ağrı oluşmasıdır. Metastaz olması halinde ise o bölgede ağrının yoğun bir şekilde hissedilmesi görülen ilk belirtilerdendir. Omurga bölgesinde görülen kanser metastazı geceleri yatarken ağrının çoğalması ve uzun kemiklerde hareket esnasında sıklıkla ağrı hissedilmesi söz konusudur.

Omurga metastazlarında genellikle hastaların gün içinde hareketlerinde kısıtlama ve sırt ağrısı oluşabilir. Ağrı şikâyetleri dışında uyuşukluk, güçsüzlük, karında hissizlik ve bağırsak problemleri görülebilen en sık bulgulardır.

Kanser tedavilerinde kemoterapi kullanılması kemik iliğini etkileyerek kansızlık oluşturur ve nefes darlığı, halsizlik gibi belirtilerin oluşmasına neden olur. Enfeksiyon oluşumuna meyilli olup genellikle titreme, ateş ve ağrıya eşlik eden halsizlik görülebilir.

Belirtilerin görülmesi hastaların kan hücrelerine ve durumlarına göre değişkenlik gösterir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka bir uzman hekime muayene olunmasında fayda bulunur. Erken dönemde tanı konması metastaz oluşumunun önüne geçerek erken dönemde tedavi edilmesine fayda sağlar.

Kemik Metastazı Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Kemiklerin zayıf ve kırılgan hale gelmesine neden olan kemik metastazı öncelikle röntgen görüntülemesinden faydalanılarak teşhis edilebilir. Röntgen çekimiyle kemiklerde oluşan metastazların türleri ve durumları kolay bir şekilde anlaşılarak tedavi şekilleri belirlenir.

Metastazların teşhis edilebilmesinde türlerine göre röntgen görüntülemesi dışında tomografi ve manyetik rezonans görüntülemeden de faydalanılabilir. Bu tanı yöntemleri dışında kemik sintigrafisi çekimleri metastaz oluşan bölgenin teşhisi için fayda sağlayan bir tanı tekniğidir. İhtiyaç olması halinde tüm bu tanı yöntemleri yanı sıra biyopsi istenmesi de gerekebilir. Bu nedenle tanı konması öncesinde mutlaka tüm tetkiklerin ihtiyaç halinde istenmesi gereklidir.

Kemik Metastazı Tedavileri Nelerdir?

Kemik metastazı tedavilerinde türlerine ve durumlarına göre farklı tedavi seçenekleri sunulur. Öncelikli olan hastanın hayatını kurtarmak olup şikayetlerinin en aza indirilmesi amaçlanır. Her metastazın tedavisi farklı olup iyi huylu ya da kötü huylu olarak ayrılmalıdır. İyi huylu kanser tedavilerinde düzenli olarak kontrol ve takip önem taşır.

Özellikle çocuklarda görülen iyi huylu kanserler kendiliğinden kaybolabilir. Bu nedenle takip edilmesi gereklidir. İyi huylu kanser tedavilerinde cerrahi tekniklere başvurulması için vücuda zarar vermesi, kemikleri olumsuz etkilemesi gibi durumların söz konusu olmalıdır.

İyi Huylu Kemik Metastazları

Metastazlarda görülen iyi huylu kanserlerin tedavilerinde amaç kanserin vücuttan uzaklaştırılması sağlanırken aynı zamanda kemiklerde oluşan açıkların yama yapılarak kapatılmasıdır.

Kötü Huylu Metastazlar

Kötü huylu kanser metastazlarında organları kurtarılması yanı sıra kemoterapi ve ışın tedavisiyle organlara yayılımını önlemek amaçlanır. Tedaviler fonksiyonları iyileştirmeye faydada bulunmazken hastanın genel durumlarını iyileştirebilmek ve günlük yaşamı etkilememesi sağlanır.

Cerrahi operasyonlarda genel olarak kemik üzerinde yer alan metastaz olan doku çıkarılır ve yerine kişinin kendi kemiği ya da dışarıdan nakil olarak kemik dokusu yerleştirilir. Kanserli olan kısım bölgeden uzaklaştırılması amaçlanırken hastanın ağrı şikâyetlerinin azalması sağlanır.

Kanserli olan kemik eğer dokulara çok fazla zarar vermemiş ise dondurma tekniğiyle de tedavi edilebilme imkânı bulunur. Teknolojinin gelişmesiyle kanserli olan dokuların ve kemik metastazı için tedavi yöntemleri değişerek ilerleme kaydetmiştir.

 Mutlaka kanser ya da metastaz belirtisi görülmesi halinde vakit kaybedilmeden uzman hekimlere başvurulması önem taşır. Bu sayede ilerleme kaydedilmeden erken dönemde müdahale edilerek ağrıların ilerlemesi engellenebilir ve hasta gündelik yaşamına devam edebilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kemik-metastazi-nedir

Kemik Metastazı Nedir?

Kemik metastazı; vücudun herhangi bir bölümünde oluşan (meme, trioid, akciğer, prosta…

Devamını Oku