Eklem ağrıları ileri yaşlarda daha sık görülmektedir. Bununla birlikte genç kişilerde de görülebilen bir sağlık problemidir. İlerleyen yaş ile birlikte meydana gelmeye başlayan eklem ağrıları genel olarak kıkırdak dokunun gücünü kaybetmesi ya da eklem sıvısının azalmasından kaynaklanır. Bazı hastalıklar ve yaralanmalar, obezite, yoğun spor aktiviteleri sebebiyle eklemlerin zarar görmesi ve buna bağlı ağrı oluşumuna sebep olabilmektedir. Nadiren de olsa psikolojik problemlerden kaynaklanan eklem ağrıları görülebilmektedir.
Günlük aktivitelerde vücut, dengesini eklemler yardımı ile sağlamaktadır. Eklemlerde görülen ağrılar hem iş hayatını hem de günlük aktiviteleri yerine getirmeyi zorlaştırabilmektedir. Her ne sebepten olursa olsun eklemlerde görülen ağrılar hayat standartlarını oldukça etkiler ve ağrıların en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda kişiler eklem ağrı tedavisi hakkında sorular sormaya başlamaktadır. Bu yazımızda eklem ağrıları hakkında sizlere bilgi vereceğiz.
Eklem Ağrısı Tedavi Yöntemleri
Eklem ağrılarının hangi şekilde tedavi edileceği, ağrıya sebep olan hastalık türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tedavi yapılırken ağrılar ve birlikte görülen olumsuzlukların azaltılmasına yönelik olan uygulamaların semptomatik tedavisinin yanı sıra ağrıya sebep olan hastalığa yönelik tedavi de ayrıca uygulanmaktadır. Romatizmal hastalıklardan dolayı oluşan eklem ağrıları fizik tedavi uygulamaları ve çeşitli ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Bazı romatizmal hastalıklar tedavisinde kaplıcalar da önerilir. Fazla kilolar eklemlerin daha çok yorulmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden düzenli beslenme ve egzersiz ile kilo kontrolü sağlanması hastalar için oldukça önem taşımaktadır. Bu sebeple aşırı kilo alımının önüne geçilmesi önemli olan bir tedavi yöntemidir.
Antibiyotik kullanımı, eklem iltihaplarından dolayı meydana gelen ağrılar için tercih edilmektedir. Çıkık ve kırıklar gibi travmatik olan durumlar ile çeşitli eklem hastalıkları tedavi sürecinde, cerrahi girişimlerden de faydalanmak gerekebilmektedir. Hastaların bazılarında eklem ve kemik onarımının desteklenmesi amacı ile D vitamini ve kalsiyum takviyelerinden faydalanılabilmektedir. Bunlar hariç eklem ağrılarına sebep olan hastalıkların meydana gelmeden önüne geçebilmesi amacıyla haraketli yaşam tarzı benimsenmeli ve düzenli egzersiz planına uyum sağlanmalıdır. Yapılacak egzersizler öncesinde eklem ve kasların zorlanmasını önlemek için ısınma hareketleri yapılmalıdır. Masa başı işinde çalışan kişilerin eklem ağrısı yaşama riski oldukça yüksektir. Bundan dolayı mesai saatlerinde mümkün olduğu kadar sık ayağa kalkarak bir süre dolaşmak, sandalye üzerinde yapılabilecek ufak egzersizleri uygulamak gerekmektedir.
Eklem Ağrıları Neden Olur?
Eklem ağrıları pek çok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte doğrudan eklem ve kemik hastalığını da gösterebilmektedir. En sık görülen eklem ağrıları sebepleri şu şekilde sıralanmıştır;
- Avesküler nekroz yani sınırlı olan kan akışına bağlı kemik dokunun ölümü
- Kemik kırıkları ve çıkıkları
- Lupus hastalığı (sistemik lupus eritematozus )
- İnflamatuar eklem hastalığı ( romatoid artrit )
- Paget kemik hastalığı
- Kemik enfeksiyonu ( osteomiyelit )
- Eklem iltihabı
- Kemik kanseri
- Gut hastalığı
- Eklem burkulmaları
- Romatizmal ateş
- Gonokokal artrit
Yukarı verilen hastalıklar hariç oldukça yaygın bir şekilde görülen kireçlenme ( osteoartrit ) hastalığı, eklemler arasında yer alan bağ dokunun yıpranması sebebi ile ağrılara neden olabilmektedir. Bağ dokuda oluşan kireçlenmenin tedavi edilememesi sonucu hareket etme kabiliyetinde kalıcı olarak kayıplar oluşabilmektedir. Sürekli aynı hareketi yapma durumuna olan kişiler ve yaşlılar kireçlenme hastalığına yakalanma konusunda risk altındadırlar. Bunun haricinde kesecik iltihabı yani bursit, eklemlerin hareketlerini kolaylaştıran içi dolu olan keseciklerin iltihaplanması halinde gelişebilmektedir. Bu durum şiddetli eklem ağrılarına sebep olan diğer hastalıktan birisidir.